Logo

Tel.: 06-20-577-0777

napsugarszauna

Meleg karfiol krémleves a hideg téli napokra

Télen, különösen az ünnepek közeledtével, nagyon könnyen eluralkodhat rajtunk a stressz, amitől az immunrendszerünk ellenálló képessége csökken. Ahogy nemrég egy posztunkban ígértük, a következő hetekben olyan recepteket is megosztunk, amikkel segíthetjük immunrendszerünket ebben az időszakban. Egy jó szaunázás (ami szintén erősíti immunrendszerünket) után felfrissülve már neki is állhatunk ezeknek az egyszerű recepteknek.

Tudatos táplálkozás

Azok, akiknek van gyereke, tudják, hogy milyen nehéz rávenni őket, hogy megegyék a zöldségeket. Erre kiváló ez a leves, amit, habár hivatalosan karfiol krémleves a neve, akár hívhatunk majdnem-krumplilevesnek is, hátha az ismerősebb zöldséggel könnyebben rávesszük a gyerekeket, hogy megkóstolják ezt a finom meleg, krémes levest, amit kimondottan ajánlani tudunk a hideg téli napokon. Imádni fogják az ízét.

A receptnek köszönhetően kiaknázhatjuk a karfiol minden tápértékét. Tökéletes előételnek például grillezett csirke elé, de készíthetünk mellé egy finom káposztasalátát is és tálalhatjuk egyfogásos vacsoraként is.

Karfiol krémleves

(Tess Masters receptje alapján)

A recept 6 főnek elég előételként, 4 főnek főételként.

Hozzávalók:

2 evőkanál olíva olaj

5 gramm szeletelt fokhagyma (kb. 2 gerezd), ízlés szerint akár több is

50 dkg szeletelt póréhagyma (2-3 póréhagyma, csak a fehér rész!)

1 fej karfiol, felszeletelve

1.5 l húsleves

6 dkg sótlan kesudió vagy 6 dkg mandula, beáztatva

15 gramm snidlinggel vagy reszelt szerecsendióval díszítjük (opcionális; csak az egyiket válasszuk)

Elkészítés:

Egy nagy lábasban felmelegítjük az olajat közepes hőfokon és úgy 3 percig sütjük rajta a fokhagymát, a póréhagymát és ¼ teáskanál sót, amíg a zöldségek meg nem lágyulnak. Hozzáadjuk a karfiolt és még úgy egy percig hagyjuk sülni.

Hozzáadjuk a húslevest és magasra állítjuk a hőfokot, amíg el kezd forrni. Ekkor visszavesszük közepesre és 30 percen át pároljuk, amíg a karfiol teljesen puha nem lesz. Időnként megkevergetjük és egy fakanállal a karfiolokat szétnyomogatjuk.

Leszedjük a lábast a tűzről és hagyjuk, hogy kicsit hűljön; belekeverjük a kesudiót vagy mandulát. A levest beleadagoljuk egy turmixgépbe és magas fokozaton 1-2 percig pépesítjük, amíg finom krémes nem lesz (ne feledjük levenni a mixer tetejét és inkább konyharuhával lefedni – így a pára turmixolás közben ki tud jönni).

Visszatesszük a levest a lábasba, és felmelegítjük alacsony hőfokon. Ízlés szerint sót keverünk bele. Tálalás előtt üvegtálba adagoljuk és snidlinggel vagy reszelt szerecsendióval díszítjük.

Ízlésnek megfelelően!

Természetesen nem kötelező ezekkel a hozzávalókkal, ilyen adagokban csinálni a karfiollevest. Előfordul, hogy a hozzávalókból csak a karfiol van kéznél, ilyenkor nyugodtan lehet variálni a hozzávalókkal. A póréhagymát kiválóan helyettesíti a vöröshagyma, a húslevest meg lehet csinálni vegetáriánus levesként is. Ha a család szereti a fokhagymát, akkor nyugodtan lehet duplázni a mennyiségét. Fűszerezéshez cayenne-i paprikát, borsot ajánlunk.

Jó étvágyat!

Vacsora előtt vagy utána, de a szaunázás mindig jól esik – a tesztidőszak most januárig tart!

Iratkozzon fel blogértesítőnkre:

Név:
E-mail cím:*
Mérés