Logo

Tel.: 06-20-577-0777

napsugarszauna

5 jó tanács, hogy egészséges maradj az influenza és nátha-szezonban

Megérkezett az influenza és nátha szezon!

Ismét elérkezett ez az időszak az évben, szipogást, köhögést, váladékot és még sok minden mást hozva magával – milyen jó (ezt persze soha nem mondta senki)! Bár az ősz még csak most kezdődik, jobb előre felkészülni a hideg időszakra. Végső soron a legjobb gyógymód, ha megelőzzük a betegséget.

stay-healthy

Nagyon fontos, hogy egészségesen étkezzünk, mozogjunk, rendszeresen igyunk vizet és jól kipihenjük magunkat éjszaka. Azonban bármennyire is odafigyel az ember, időnként mégis megbetegszik. Sok időt töltünk nyilvános helyeken, iskolában, munkahelyen vagy boltban. A járművek kapaszkodóin, a kilincseken, sőt, a pénzen is rengeteg bacilus van, amikkel az immunrendszerünknek kell megbirkóznia. És bár az immunrendszer sokat elbír, a mi dolgunk az, hogy segítsük, amennyire csak tudjuk. De mielőtt ebbe belemennénk, nézzük meg, hogy egyáltalán miért van influenza és nátha-szezon? És miért nem nyáron csap le ránk?

Miért a hideg hónapokban csap le ránk az influenza és nátha-szezon?

És miért létezik egyáltalán? Hogy-hogy tavasszal és nyáron kevésbé kell félni tőle?

A megfázás és a nátha a hideg hónapokban általános, és nagyjából ennyit is tudunk róla, habár sok szakembernek van feltevése arról, hogy miért éppen ebben az időszakban fordul elő. Még az „influenza” név is valószínűleg utalás az eredeti olasz névre: influenza di freddo, azaz „a hideg hatása”.

Néhány elképzelés szerint az életmódunk változása segíti elő: több ember tartózkodik zárt légtérben és lélegzi ugyanazt a levegőt, a napfény hiánya pedig csökkenti a D-vitamin képződését a szervezetünkben. Egy másik népszerű teória szerint pedig a vírus is jobban túlél hideg és száraz körülmények között. Így aztán, miközben fontos, hogy melegen tartsuk magunkat, van néhány dolog, amivel minimálisra csökkenthetjük a vírus hatását magunkon és családtagjainkon egyaránt.

Tippek az immunrendszer erősítésére a nátha-szezonban

1) Oltasd be magad.

Ha őszinték akarunk lenni, akkor bevallhatjuk, hogy nem rajongunk az oltásokért, mégis, rengeteg pedagógus (óvodai és iskolai egyaránt) esküszik a hatékonyságára. A pedagógusok nap mint nap találkoznak a bacilusokkal, viszont azokat, akik beoltatják magukat, elkerüli a betegség!

2) Moss kezet… SOKSZOR!

Noha minden étkezés előtt és a mosdó használata után is kezet szokás mosni, a nátha-szezonban érdemes a szokást még jobban felpörgetni. Sokan kézfertőtlenítőt használnak, de ha az nincs a közelben, kiváló a régi, jól bevált antibakteriális szappan is.

3) Fertőtleníts, amikor csak lehet.

Az ember amúgy is rendszeresen takarít otthon, de a nátha-szezonban erre még jobban oda kell figyelni! Telefonokat, laptopokat, billentyűzeteket, kilincseket, bármit, amit kézzel kell megfogni, érdemes heti egy-két alkalommal ledörzsölni és fertőtleníteni. Ha pedig valaki a családból megbetegszik, akkor a naponta történő fertőtlenítéssel meg tudjuk előzni, hogy a többiek is elkapják.

4) Fogyassz gyógynövény készítményeket és gyógyteákat.

A kasvirág-, az aranygyökér- és a gyömbér tea, a C-vitamin, a méz és a citrom mind nagyszerűen segítik az immunrendszert a megfázás megelőzésében. Emellett pedig, ahogy már fentebb említettük, az egészséges életmód is segít távol tartani ezt a fránya vírust. Nem kell más, csak egy kiegyensúlyozott diéta, egészséges ételek és elegendő mozgás, vízfogyasztás és pihenés!

5) Napsugárszauna terápia.

Az izzadás testünk legbiztonságosabb módja arra, hogy gyógyuljon és egészséges maradjon. Egy korábbi posztunkban már írtunk az izzadás egészségügyi vonatkozásairól, a napsugárszaunák pedig kiváló eszközök ennek elősegítésére. A test felmelegítése megöli a bacilusokat és a lappangó vírusokat. Ráadásul annyira jó is! Hideg estéken, mikor a gyerekek már az ágyban vannak és a ház elcsendesült, nincs is jobb, mint egy kicsit befeküdni egy Solo® napsugárszaunába. Egy kis darab mennyország az egész napos rohangálás és stressz után.

Iratkozzon fel blogértesítőnkre:

Név:
E-mail cím:*
Mérés