Logo

Tel.: 06-20-577-0777

napsugarszauna

5 kozmetikai összetevő, amit jobb elkerülni

Tisztában vagyunk vele vagy sem, a fürdőszobapolcunkon található kozmetikumok jelentős része tele van olyan kemikáliákkal, amelyek hosszú távon akár károsak is lehetnek az egészségünkre. Ezek a különféle vegyi anyagok kiválthatnak allergiás reakciókat, vagy hormonzavarokat, de akár rákkeltőek is lehetnek. Szerencsére ma már egyre több olyan kozmetikai termék kap helyet a boltok polcain, amelyek csak minimális mennyiségű vegyi anyagot tartalmaznak, de ha nem sikerül ezek közül választani, akkor is fontos, hogy a következő öt összetevőt messzire elkerüljük:

Sajnos sok káros anyag található a kozmetikumokban

Illatanyag

Az illatanyag szinte minden kozmetikai termékben megtalálható összetevő, és sajnos sokszor bizony még a természetes alapanyagokból álló kozmetikumokban is előfordul. Mivel a kozmetikai cégek titokként kezelik, hogy pontosan miből állnak az általuk használt illatanyagok, a legtöbb esetben csak találgatni tudunk, mit kenünk pontosan a bőrünkre. A tesztek tanúsága szerint azonban a vizsgált termékeknek illatot adó formulák gyakran nem is egy, hanem több különböző fajta vegyi anyag elegyéből állnak, amelyek esetenként komolyan irritálhatják a bőrt.

Azokat a termékeket érdemes kerülni, amelyek összetevői közt az illatanyag, aroma, ftalátok, vagy parfüm megnevezések szerepelnek, és helyettük olyanokat választani, amelyek 100%-ban természetes esszenciális olajokat, illóolajokat tartalmaznak.

Triklozán

A triklozán jellegzetes összetevője az olyan fertőtlenítő és antibakteriális hatású készítményeknek, mint a kézfertőtlenítő, a szappan, az izzadásgátló, a fogkrém, vagy éppen a szájvíz. Ez a vegyület zavarokat okoz a hormonműködésben, gyengíti az immunrendszert, és komoly károkat okozhat a magzati fejlődés során is. Szerencsére az Európai Unióban már a legtöbb kozmetikai termékeket gyártó cég kivonta az alapanyaglistájától ezt az komponenst, de azért legyünk figyelmesek, ugyanis elvétve még mindig megtalálható az összetevők között.

A triklozán, kloro-, és a fenol megnevezéseket figyeljük a termék leírásában!

A folyékony szappan is lehet káros!

Parabének

Tartósító hatásuk miatt a parabéneket előszeretettel alkalmazzák a különböző kozmetikumok gyártása során, mivel sokkal hosszabb eltarthatóságot biztosítanak a termékeknek. Sajnos viszont nemcsak a szavatosságra vannak hatással, hanem az emberi szervezetre is, amelybe könnyen bejutnak a bőrön keresztül.

Összezavarják a hormonműködést, ennek eredményeképp pedig fejlődési rendellenességek, terméketlenség, és komoly allergiás reakciók léphetnek fel. Nagy előrelépés, hogy napjainkra egyre több gyártó cég ismeri fel ezeket a káros hatásokat, és vonja ki termékeiből ezt az összetevőt, de azért nem árt figyelni!

Retinil palmitát

A retinil palmitát az A-vitamin egyik formája, de ez ne tévesszen meg senkit, ugyanis bizonyos körülmények között rendkívül ártalmassá tud válni. Sok gyártó használja, ugyanis antioxidáns és öregedésgátló hatással is rendelkezik, viszont azt már kevesen reklámozzák, hogy fotokarcinogén tulajdonsággal is bír.

Ez röviden azt jelenti, hogy napsugárzás hatására megnöveli a bőrrák kialakulásának kockázatát – ez többek között azért nagy baj, mert jellemzően éppen a naptejek egyik alapkomponense. Ennek ellenére a mostani álláspont szerint önmagában nem okoz gondot, ha valaki az áldásos hatásai miatt ragaszkodik retinil-palmitát tartalmú krémjéhez, de jobb, ha inkább éjszakára használja!

A retinil palmitát megnöveli a bőrrák kialakulásának kockázatát

SLS és SLES

Hosszabb nevükön a nátrium-lauril-szulfátról és a nátrium-lauriléter-szulfátról van szó, melyek főként samponokban és fogkrémekben találhatóak meg, és azért használják őket, mert képesek habot képezni, és átjutnak a bőrt védő természetes zsírrétegen is.

Ez sajnos egyben azt is jelenti, hogy rendkívüli módon szárítják a bőrt, ezzel pedig kiütéseket, fekélyes sebeket, keléseket okozhatnak. És mintha mindez még nem lenne elég, a gyártók egy etoxilációnak nevezett eljárással igyekeznek csökkenteni ezeket a kellemetlen hatásokat, mely folyamat melléktermékeként rákkeltő 1,4-Dioxán jön létre!

Ha nem szeretne ezekkel a káros anyagokkal találkozni, kerülje az olyan termékeket, amelyek összetevői között megtalálható a nátrium-lauriléter-szulfát, a nátrium-dodecil-szulfát, a nátrium-szulfát, vagy a monododecil-észter.

Persze nem minden kozmetikum tartalmaz káros – főként ennyire romboló hatású – összetevőket, de mindenképpen érdemes tájékozódni azokról a komponensekről, amelyek az általunk sokat használt kozmetikumokban megtalálhatóak, mert hosszú távon komoly hatással lehetnek az egészségi állapotunkra.

Ha biztosra szeretnénk menni, akkor a legjobb, ha kézzel készített natúrkozmetikumokat használunk, és még emellett is gondoskodunk szervezetünk rendszeres méregtelenítéséről – például napsugárszaunázással, amely klinikai elemzésekkel igazoltan akár hétszer annyi méreganyagot képes eltávolítani az emberi szervezetből, mint a hagyományos szaunák.

Iratkozzon fel blogértesítőnkre:

Név:
E-mail cím:*
Mérés