Logo

Tel.: 06-20-577-0777

napsugarszauna

Allergia ellen is jó az infraszaunázás!

Sajnos egyre több ember életét keseríti meg az allergia valamilyen formája. Sokan kozmetikumokra, ételekre, állatszőrre allergiásak, de a legtöbben valamilyen növény virágzási szezonja miatt szenvednek. Augusztus köztudottan a parlagfű szezonja, és mivel hazánkban ez a növény az egyik leggyakoribb allergén, azzal szeretnénk segíteni mindenkinek a megelőzésben és a gyógyszermentes tünetkezelésben, hogy elmondjuk, hogyan hat az infravörös sugárzás az allergiára.

A vegetatív idegrendszer szabályozza testünkben a szervek megfelelő működését. Irányítja többek között a szívdobogást, az emésztést, a légzést, a nyáltermelést, a stressz- és immunválaszt, a pupillák tágulását, és az adrenalin képződését befolyásoló hormonok termelését.

Két részből tevődik össze: szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszerből, melyek ugyan sokszor ellentétes feladatot látnak el, mégis kiegyensúlyozzák, kiegészítik egymás működését. Az allergiában szenvedők nagy részénél a vegetatív idegrendszer megváltozott működése fedezhető fel, melynek hatására az immunrendszer alul, vagy túlműködése következik be.

Augusztusban tombol a parlagfű szezon

A tudomány mai állása szerint az allergiásokat gyógyszerekkel vagy immunterápiával kezelik, és emellett persze felhívják a figyelmet, hogy lehetőség szerint kerüljék a tüneteket okozó allergénnel való érintkezést.

A legújabb vizsgálatok szerint viszont könnyen elképzelhető, hogy néhány éven belül az infraszauna-terápia is elterjedt kezelési módként szerepel az allergiában szenvedők körében, mivel úgy tűnik, hogy az infravörös sugárzás képes módosítani a vegetatív idegrendszer működését.A thaiföldi Khon Kaen Egyetem 2013-ban publikált tanulmánya is ezt támasztja alá, mely az Asian Pacific Journal of Allergy and Immunology című szaklapban jelent meg.

A tanulmányban azt vizsgálták, hogyan hat a vegetatív idegrendszerre, illetve milyen hatással van a légzésfunkcióra és a tüdő működésére 6 hét rendszeres infraszaunázás. A kutatók azt szerették volna kideríteni, hogy lehetséges-e infraszaunázással befolyásolni a vegetatív idegrendszer működését, és ez által csökkenthető-e a szervezet allergiás reakciója.

chromo-image

A kutatásban 26 szénanáthával küzdő páciens vett részt, akiket két csoportra osztottak. Az egyik csoport egészségügyi alapoktatásban részesült, és normális életvitelt folytatott a kísérlet során. A másik csoport tagjai 6 héten át heti háromszor 30 percet infraszaunáztak – alkalmanként 5 perces bontásokban, melyeket minden alkalommal ellenőrző vizsgálat követett.

A kutatók külön mérték a szívfrekvencia változékonyságát, mivel ez az érték remekül megmutatja, hogy jól működik-e a szimpatikus és a paraszimpatikus idegrendszer. 6 hét elteltével jól látható különbségek mutatkoztak a két csoport szívfrekvencia-változékonyságában, ennek eredményeképpen pedig a szaunázó csoportnál a vegetatív idegrendszer olyan működésre állt be, melynek hatására csökkentek a szervezet allergiás reakciói. Az infraszaunával kezelt betegek csoportja 6 hét után erősebb szimpatikus idegrendszeri aktivitást mutatott és jelentősen javult a légzésfunkciójuk is.

Egy Ter Arkh Journal által közzétett tanulmányban 107 asztmában és krónikus bronchitisben szenvedő páciens kezelésébe illesztették be az infraszauna-terápiát, mely nemcsak gyors iramban csökkentette a betegségek tüneteit, hanem lerövidítette az adaptációs időt, és hörgőtágító hatást is kifejtett. A szóban forgó cikk egyenesen azt állította, hogy az infraszauna kezelés egy remek patogenetikai terápiás módszer a tüdőbetegségekben szenvedők számára.

Szénanátha ellen is jó az infraszauna

Egy másik, 2007-ben készült tanulmány, melyben 31 alany vett részt, szintén az infraszauna kezelés szénanáthára gyakorolt hatásait vizsgálta. A páciensek a kísérlet során minden nap egy 4 pontos skála segítségével adták meg a tüneteik előfordulásának gyakoriságát. Az infraszauna kezelések hatására ugyan a szaglóképesség nem javult, viszont a szemviszketés, az orrdugulás és orrfolyás, illetve a tüsszögés is enyhült.

Negatív mellékhatás sem a kezelések közben, sem pedig az utókövetési időszakban nem volt tapasztalható. A kutatók azt a konklúziót vonták le, hogy az infraszauna-terápia rövidesen széles körben elfogadott kezelési módja lehet a szénanáthának, mivel képes csökkenteni a betegség tüneteit.

Iratkozzon fel blogértesítőnkre:

Név:
E-mail cím:*
Címkék: , Katgóriák:Napsugárszauna
Mérés