Logo

Tel.: 06-20-577-0777

napsugarszauna

Hogyan egyeztessük össze a munkát, a családot és az otthoni teendőket?

Életünknek rengeteg mozzanata van. Munka, család, barátok, szabadidő, önkéntes munka – és még sok más dolog tölti meg napjainkat, köt össze másokkal és segít abban, hogy mentálisan és fizikailag is jól érezzük magunkat. Ideális esetben ez a sok dolog segít abban, hogy minél inkább azzá az emberré váljunk, akivé szeretnénk.

Ennek ellenére, néha vannak dolgok, amikkel többet is foglalkozunk a kelleténél. Hajlamosak vagyunk a személyes kapcsolataink rovására vinni a sok munkát, és még ha oda is figyelünk rá, sokszor elfelejtünk „nem”-et mondani és túl sok energiát és időt szánunk dolgokra szükségleteink és vágyaink ellenére.

A kiegyensúlyozatlan élet csak stresszhez, betegséghez, elgyengüléshez vezet. Azzal, hogy tevékenységeinket és kötelezettségeinket összerendezzük az értékeinknek és céljainknak megfelelően, létre tudunk hozni egy egészséges egyensúlyt.

Csak egyszerűen!

Mikor észrevesszük, hogy kihagyunk pillanatokat, amiket igazán szeretünk – például az esti sétákat vagy a barátokkal, családdal töltött időt –, akkor fontos, hogy vegyünk egy nagy levegőt és nézzük át a naptárunkat. Ha minden pillanatra van már program, akkor lehet tudni, hogy valami nincs rendben. Nem szabad magunkra erőltetni dolgokat, különösen, ha nem érezzük magunkat békében és kiegyensúlyozottan.

egyensúly a hétköznapokban

Ilyenkor egyszerűsíteni kell és afféle mantraként, az alábbi három dolgot érdemes csinálni:

  • Nemet mondani, és úgy is gondolni. Emlékeztessük magunkat, hogy nem muszáj mindig mindent egyből megcsinálni, inkább jól dolgozzunk, mint sokat. Sőt, akár a barátainknak is mondhatunk nemet időnként, ha úgy érezzük, a boldogságunkhoz most egy lélegzetvételnyi szünetre van szükségünk. Ha tele a naptár, akkor jól nézzük meg a meghívásokat és nyugodtan mondjunk nemet némelyikre.
  • A kevesebb több. Az a tapasztalat, hogy ha otthon rendetlenség van, az sokszor belső rendetlenséget is jelent. Ezalatt lehet érteni stresszt, dekoncentráltságot és más jeleket, amik mutatják: az életünk „tele” van. Ha kidobjuk a dolgokat, amiket nem használunk és elpakoljuk, amit pedig csak alig, akkor nem csak otthonunkat tisztítjuk meg, hanem ezáltal saját belső világunkat is megszabadítjuk néhány pókhálótól.
  • Foglaljunk magunkra időt. Mindenkinek szüksége van arra, hogy saját magával foglalkozzon, meditáljon vagy befeküdjön egy szaunába, hogy egy kicsit lélegzethez jusson a napi teendők között. Érdemes ezt a magunkra fordított időt is beleírni a naptárunkba – természetesen nem mindig sikerül majd tartani, de már azzal, hogy felírtuk tudatosítjuk magunkban, hogy időnként muszáj megállni és szusszanni egyet. Ha csak heti néhány alkalommal sikerül összehozni, máris kiegyensúlyozottabb lesz az életünk.

Vegyük észre a bőséget

A bőség, avagy az, hogy valamiből sok van, elsőre talán nehezen tűnik összeegyeztethetőnek a nemet mondással és a kiegyensúlyozott élettel. Viszont gondoljunk a bőségre, mint egy elmeállapotra – egy gyakorlatra, amivel kényszerítjük magunkat, hogy meglássuk a jót a világban és hálát adjunk érte. Ilyen értelemben máris összeegyeztethetővé válik a fentiekkel.

Ha túlterheltnek érezzük magunkat, akkor általában túlzottan irányítani próbáljuk a dolgokat. Ilyenkor vegyünk egy nagy levegőt és fókuszáljunk a bőségre, mert ez emlékeztethet arra, hogy miért is vagyunk elfoglaltak: hogy sok barátunk van, rengeteg érdekes munkánk és még több lehetőségünk az életben. Így a legnehezebb napjainkat is legyőzhetjük a remény erejével ahelyett, hogy teret adnánk a félelemnek és a szorongásnak.

Iratkozzon fel blogértesítőnkre:

Név:
E-mail cím:*
Címkék: , Katgóriák:Napsugárszauna
Mérés