Logo

Tel.: 06-20-577-0777

napsugarszauna

Infravörös kisokos 1. – távoli tartományú sugárzás

Sokan kérdezik tőlünk, hogy milyen jótékony hatásai vannak az infravörös sugárzásnak, illetve, hogy mi a különbség az egyes sugárzási tartományok között, ezért úgy gondoltuk, hogy ideje hosszabban is kifejteni, hogy pontosan milyen jellemzői vannak és milyen egészségügyi hatásokat idéz elő a közeli, a közepes és a távoli hullámhossz-tartományú infravörös sugárzás. Ma a távoli infravörös sugárzást mutatjuk be.

Kezdjük az alapoknál: mi is az infravörös sugárzás?

Különböző hullámhosszúságú sugárzások teszik ki az elektromágneses spektrumot, melybe az infravörös sugárzás is tartozik. A Földön minden élőlény ki van téve az elektromágneses sugárzás természetes formáinak, és ennél fogva érzi annak rossz, illetve jó hatásait is.

A teljes elektromágneses spektrum főbb részei a következők:

– Röntgensugárzás
– Gamma sugárzás
– Ultraibolya sugárzás
– Látható fény
– Infravörös sugárzás
– Mikrohullám
– Rádióhullám

Az infravörös sugarakat ezen belül három tartományba lehet sorolni: közeli (NIR), közepes (MIR), illetve távoli (FIR) hullámhossz-tartományú infravörös sugárzást különböztetünk meg.

A távoli infravörös sugárzás képes közel 4 cm mélyen a bőr szöveteibe jutni, és az egész testünkben kellemes melegségérzetet okozni. Mivel ez a hullámhosszú infravörös sugárzás hatással van a molekuláris kötések kialakulására, már a sejtek szintjén képes hatni az egészségi állapotunkra.

A kezünk is infravörös sugárzást bocsát ki

Az emberek tulajdonképpen már évezredek óta használják az infravörös sugárzást betegségek, illetve azok kellemetlen tüneteinek enyhítésére. A kezünk például folyamatosan távoli infravörös sugárzást bocsát ki – az ősi Kínában és Indiában is alkalmazott kézrátételes gyógyítás is ezen az észrevételen alapul. Számos kiváló egészségügyi hatásuk miatt napjainkban a távoli infravörös sugárzással működő szaunák egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az alternatív gyógyászatban is.

Hogyan hasznosul a távoli infravörös sugárzás a szaunában?

Az infraszaunák fűtőpanelek – úgynevezett sugárzótestek – segítségével állítják elő a szabad szemmel nem látható távoli infravörös sugarakat, amelyek közvetlenül elnyelődnek az emberi testben, és kellemes melegségérzetet okoznak. Az infravörös sugárzótestek a hagyományos fűtőpanelekkel ellentétben nem pusztán a környezeti levegőt melegítik fel, hanem közvetlenül a sugárzás útjában lévő testeknek adják át az energiájukat.

A leghatékonyabb infravörös sugárzók olyan karbon panelekből állnak, amelyek nagy méretüknek köszönhetően alacsony hőmérsékleten is biztosítják az infravörös sugárzás egyenletes eloszlását, illetve a szaunakabin egységes hőmérsékletét. Ez a kulcsa ugyanis többek között a hatékony méregtelenítésnek, a vérnyomáscsökkentésnek, és a testsúly csökkentésének is.

A nagy méretű karbon sugárzók a leghatékonyabbak

Habár minden infraszauna közvetlenül az emberi testet melegíti fel, azért fontos szem előtt tartanunk, hogy a különböző gyártmányú szaunákba épített sugárzótestek bizony nem egyformán hatékonyan állítják elő a távoli infravörös sugárzást. Azok az infraszaunák, amelyek sugárzótestjei kisebb hatásfokúak, értelemszerűen kevesebb jótékony egészségügyi hatást idéznek elő.

A Sunlighten™ napsugárszaunák szabadalmazott Solocarbon® sugárzói független tesztekkel igazolhatóan 95-99%-os hatékonysággal képesek az infravörös sugárzás előállítására, illetve az általuk kibocsátott távoli infravörös sugarak bizonyíthatóan csökkentik a vérnyomást és gyorsítják a keringést. Nézze meg a tesztet!

Milyen hatásai vannak a távoli infravörös sugárzásnak?

Ha olyan távoli infravörös sugárzást kibocsátó infraszaunát használunk, amely a testünk maghőmérsékletét is megemeli, akkor a szaunázás méregtelenítő, vérnyomáscsökkentő és testsúlycsökkentő, alakformáló hatással lesz ránk.

Nagyobb a hatás, ha a szaunázás megemeli a test maghőmérsékletét

Számos tanulmány igazolja azt is, hogy a távoli infravörös sugárzás jó hatással van még a krónikus szívelégtelenségben, cukorbetegségben és rheumás ízületi gyulladásban szenvedő betegek állapotára is. 2009 óta több tanulmány is igazolta már, hogy a távoli infravörös sugárzással működő szaunák használata

  • javítja a krónikus szívelégtelenségben szenvedő páciensek szívfunkcióját és az artériás funkciót, illetve csökkenti az oxidatív stresszt
  • kettes típusú cukorbetegek esetében jó hatással van az általános egészségi állapotra, a szociális funkciókra, illetve csökkenti a stresszt és a fáradtságot
  • rheumás ízületi gyulladásban szenvedők pedig fájdalomcsillapító és lazító hatása miatt használhatják sikerrel.

A Sunlighten™ napsugárszaunák választékában a távoli, illetve a teljes spektrumú (azaz mindhárom infravörös sugárzási tartományban működő) szaunák is megtalálhatóak. Következő bejegyzéseinkben a közepes és a közeli hullámhossz-tartományú sugárzás hatásait fogjuk összefoglalni, ugyanis ez a két tartomány is rendkívül jótékony hatásokkal bír.

Iratkozzon fel blogértesítőnkre:

Név:
E-mail cím:*
Mérés