Logo

Tel.: 06-20-577-0777

napsugarszauna

Infravörös kisokos 2. – közepes tartományú sugárzás

Folytatjuk cikksorozatunkat, amelyben az infravörös sugárzás három különböző tartományát mutatjuk be. Ezen a héten a közepes infravörös sugárzási tartományról mondjuk el a fontosabb tudnivalókat, illetve azt is részletesen kifejtjük, milyen egészségügyi hatásai vannak ennek a hullámhossz-tartományú infravörös sugárzásnak.

Mikor beszélhetünk közepes tartományú infravörös sugárzásról?

Az infravörös spektrum 3 és 8 mikron közötti tartománya teszi ki a közepes sugárzási hullámhosszt. Hadászati és űrkutatási felhasználása mellett orvosi célokra is eredményesen alkalmazzák: artroszkópiás műtétek és non-invazív kezelési módszerek alapjaként. Emellett egyre elterjedtebbek azok a csúcstechnológiájú szaunák, amelyek ebben a mikrontartományban is képesek infravörös sugárzás előállítására, és ezzel a szaunázás új korszakát nyitják meg előttünk. Testünk a közepes tartományt is hőként érzékeli – csakúgy, mint a közeli és a távoli hullámhosszúságú sugárzást -, viszont egészségügyi szempontból más hatásokkal bír ez a fajta infravörös sugárzás.

mPulse-SpaRoom-HiRes

Milyen hatásai vannak a közepes infravörös sugárzásnak?

A 3-8 mikronos infravörös sugárzás rendkívül jól hat a keringésre. A közepes tartományú infravörös sugarak hatására szaunázás közben a véráramlás a normál értéknek számító 5-7 liter/percről 13 liter/percre nő, és még a szaunázás befejezése után is fokozott a vér áramlása. Ennek a tartományú sugárzásnak egy másik fontos előnye, hogy a keringés javulásával az izmok gyorsabban regenerálódnak a hagyományos testmozgást követően. A perifériás keringés javítása csökkenti a gyulladást és a fájdalmat, gyorsítja a gyógyulást, így segíti a szervezet regenerálódását.

Fájdalomcsillapítással foglalkozó szakorvosok gyakran építik be kezelési tervükbe a közepes infravörös sugárzásterápiát, mert hatására oldódik az izomgörcs, csökken a gyulladás, enyhül a fájdalom, és lerövidül a felépülési idő.

Közepes infravörös sugárzás hatásai

A Montgomery-ben található Auburn Egyetem 2013-as tanulmánya összehasonlította a közepes infravörös sugárzást is kibocsátó Sunlighten™ mPulse™ szaunákban végzett nyújtógyakorlatok hatékonyságát a normál edzőteremi környezetben végzettekével. Az eredmények azt mutatták, hogy az mPulse™ szaunában végzett nyújtógyakorlatok hatására a hajlékonyság a háromszorosára nőtt a normál edzőtermi körülmények között végzett nyújtással szemben. A szaunában végzett nyújtógyakorlatok miatt javult az ízületek mozgékonysága, illetve csökkent a porcok közötti súrlódás és az ízületek merevsége.

A kutatások ezen felül azt mutatják, hogy a közepes tartományú infravörös sugárzás szintén hatással van a testsúlyra. Az Amerikai Orvosi Szövetség folyóirata azt közölte egyik cikkében, hogy a Sunlighten™ napsugárszaunák használatával alkalmanként akár 600 kalória is elégethető. A napsugárszauna speciális infravörös sugárzása ugyanis megemeli a test maghőmérsékletét, ezért a szervezet verejtékezéssel próbálja meg lehűteni önmagát. Ez gyorsítja a szívverést, fokozza az anyagcserét, növeli az elégetett kalóriamennyiséget, ezért súlycsökkenéshez vezet.

Iratkozzon fel blogértesítőnkre:

Név:
E-mail cím:*
Mérés