Logo

Tel.: 06-20-577-0777

napsugarszauna

Méregtelenítés otthon is

Nagyon sokat beszélünk arról, hogy mennyire fontos testünk méregtelenítése, de emellett az is fontos, hogy az otthonunkat is megszabadítsuk a méreganyagoktól. Nagyon sok háztartásban olyan tisztítószereket, kertápoló és kártevőirtó szereket, vagy kozmetikai készítményeket használnak, amelyek káros hatással vannak a család egészségére.

Persze mindenki máshogyan reagál ezekre a szerekre attól függően, hogy például milyen a genetikája, hogyan táplálkozik, vagy hol él. Nagy általánosságban viszont elmondható, hogy az otthonainkban található levegő sokszor jóval szennyezettebb, mint a kinti levegő. Meglepő, igaz? Pedig ha belegondolunk, a nyílászárókon lévő szigetelés és a lakástextíliák amellett, hogy kellemes melegséget biztosítanak számunkra, a toxinokat és az állott levegőt is bent tartják az otthonunkban.

green-cleaning

Néhány egyszerű változtatással Ön is vegyszerek nélkül tarthatja tisztán és frissen az otthonát. Íme néhány ötlet:

1. Vegye le a cipőjét, amikor hazaér! A legtöbb szennyeződés és méreganyag a cipője talpáról kerül az otthonába, aztán a szőnyegbe taposva ott is marad.

2. Cserélje le a régi, vegyszereket és mérgező anyagokat tartalmazó tisztítószereit környezetbarát szerekre! A legtöbb bioboltban és drogériában már több fajta vegyszermentes tisztítószer is kapható, de ha ezektől idegenkedik, használhat ecetet, citromlét, vagy szódabikarbónát is a takarításhoz, mint nagyanyáink.

3. Használjon természetes összetevőkből álló kozmetikumokat! A bőrön keresztül is rengeteg méreganyag képes felszívódni nap mint nap a kemikáliákból készült testápoló szerek használatával.

4. Szabaduljon meg a légfrissítőktől! Inkább figyeljen oda a rendszeres szellőztetésre, és lehetőség szerint tartson szobanövényeket.

5. Takarítson rendszeresen! Nedves ruhával törölje át a bútorokat, használjon HEPA szűrős porszívót, és alaposan mossa fel a padlót hetente egyszer, hogy meggátolja a por és az allergének lerakódását.

6. Kerülje a műanyag ételtárolók használatát! A műanyag tárolódobozokban található biszfenol A (közismertebb nevén BPA) és ftalátok károsíthatják az egészséget.

7. Mellőzze a teflon edények használatát! A melegítés hatására olyan mérgező anyagok oldódhatnak ki ezekből az edényekből, amelyek károsítják a légzőszerveket.

8. Használjon víztisztítót! Nem feltétlen a drágább, beépített berendezésekre gondolunk – már az is sokat segít, ha beszerez egy párezer forintért kapható vízszűrő kancsót, ugyanis már ez is sok méreganyagot képes eltávolítani az ivóvízből.

9. Előzze meg a penész megtelepedését! Rendszeresen ellenőrizze a vizesblokkokat és pincét, biztosítsa ezeknek a helyiségnek a szellőzését.

10. Használjon természetes textíliákat! Nemcsak ruházkodásnál, hanem az otthon öltöztetésénél is fontos szempont, hogy természetes anyagokat használjunk. Ha biztosra akar menni, akkor szőnyegpadló helyett rakasson le keményfa vagy kerámia padlót, mert ezekről a burkolatokról könnyebb eltávolítani a szennyeződést, mint a szőnyeg szálai közül.

11. Kertje ápolásához is használjon vegyszermentes anyagokat! Amellett, hogy boldogabbak lesznek a növényei, Ön is kevesebb vegyszerrel terheli meg szervezetét a kerti munka közben.

12. Felejtse el a száraz tisztítókat! Keressen inkább olyan céget, amelyik más eljárással tisztítja a ruhákat, mivel így elkerülheti, hogy a ruha viselése közben a tisztításhoz használt kőolaj alapú oldószerrel érintkezzen a bőre.

13. Rendszeresen ellenőriztesse az otthona szén-monoxid és radon szintjét!

14. Használjon alacsony VOC tartalmú festéket! Ilyeneket már majdnem minden festékboltban találni, és attól különlegesek, hogy rendkívül alacsony az illékony szerves oldószer tartalmuk.

Látja? Nem is olyan ördöngös dolog vegyszerek nélkül élni! Ha a fent felsorolt ötletekből minimum ötöt megvalósít, máris elmondhatja magáról, hogy nagy lépést tett otthonának méregtelenítése, és így az egészségesebb élet felé.

Ha pedig kíváncsi rá, hogyan tudja szervezetét is megszabadítani a káros toxinoktól, kattintson ide!

Iratkozzon fel blogértesítőnkre:

Név:
E-mail cím:*
Mérés