Logo

Tel.: 06-20-577-0777

napsugarszauna

Miért fontos a megfelelő folyadékpótlás?

Szervezetünk megközelítőleg 60%-a vízből áll. Annak ellenére, hogy a víz elengedhetetlenül fontos a szervezet működéséhez, testünk képtelen tárolni azt, ezért fontos odafigyelni a rendszeres folyadékpótlásra. Ha erre odafigyelünk, máris nagyon sokat tettünk jó egészségi állapotunk fenntartásáért. Nyáron – csakúgy, mint szaunázáskor – a meleg hatására több vizet veszítünk, ezért kiemelt fontossággal bír a folyadékpótlás. Ez több szempontból is fontos:

  • Testhőmérséklet: a szervezet nyáron a verejtékezés révén tartja fenn a megfelelő hőmérsékletét. Ha nem viszünk be rendszeresen kellő mennyiségű folyadékot, akkor ez nehézkessé válik.
  • Szív és keringési rendszer: ha a szervezet megfelelően hidratált, a vér több oxigént tud szállítani, a szív pedig könnyebben pumpálja a vért.
  • Emésztés és anyagcsere: a folyadékbevitel hatására felgyorsul az emésztés és a tápanyagok felszívódása. Emellett a megfelelően hidratált szervezetben a vesék is maximálisan el tudják látni a feladatukat, így hamarabb távoznak a salak- és méreganyagok.
  • Ízületek: a kellő mennyiségű vízfogyasztás óvja az ízületeket.
  • Bőr: a szép és egészséges bőr egyik alapfeltétele a szervezet megfelelő hidratáltsága. Ellenkező esetben a bőr kiszárad, fakó és petyhüdt lesz.

Milyen problémákat okozhat a dehidratáltság?

Sajnos az az igazság, hogy a legtöbb ember nem iszik elegendő folyadékot, és emiatt napi szinten küzd a dehidratáltság valamilyen fokával. Ez különböző módokon nyilvánulhat meg: szájszárazságban, fejfájásban, szédülésben, székrekedésben, csökkent energiaszintben, súlyosabb esetben pedig enyhe kiszáradásban.

Ha valaki nem veszi észre ezeket a tüneteket, könnyen tovább is fajulhat ez az állapot és krónikussá válhat. A krónikus dehidratáltság fáradékonyságot, depressziót, csökkent koncentrálóképességet, gyakori fejfájást, és étel utáni sóvárgást okoz. Utóbbira érdemes odafigyelni, ugyanis sokan nagyon is könnyen összetévesztik ezt az érzést a szomjúsággal, és inkább esznek valamit ahelyett, hogy innának egy pohár vizet.

Fontos a szervezet hidratálása

Hogyan figyeljünk oda szervezetünk megfelelő hidratálására?

A válasz magától értetődő: igyunk több vizet! A legtöbben csak akkor vesznek magukhoz folyadékot, amikor már szomjasak, pedig ha szomjúságot érzünk, akkor már biztosan dehidratált a szervezetünk. Ezért a legjobb az, ha rendszeres időközönként megiszunk egy pohár vizet – így biztosan elkerülhetjük a dehidratáltságot.

A megfelelő folyadékmennyiség mindenkinél mást jelent, mivel függ a testsúlytól, az életkortól, az életmódtól, és a hőmérsékleti viszonyoktól. Nagy általánosságban viszont elmondható, hogy egy átlagos felnőtt minimum folyadékigénye 1,5 liter naponta. Aki ennél kevesebbet iszik, annak hosszútávon nagy valószínűséggel egészségügyi problémái lesznek.

Ha valaki aktívabb életet él, esetleg sportol, annak magától értetődően több folyadékra van szüksége. Ugyanez igaz akkor is, ha valaki szaunázik. Azt szoktuk javasolni, hogy szaunázás előtt és után is mindenképp fogyasszon el egy nagy pohár vizet, illetve aznap, amikor szaunázik, figyeljen arra, hogy több folyadékot igyon, mint máskor. Mivel szaunázás során a szervezet nem csak vizet, hanem ásványi anyagokat és vitaminokat is veszít, elektrolitokban gazdag vagy izotóniás italokat is célszerű fogyasztani.

Iratkozzon fel blogértesítőnkre:

Név:
E-mail cím:*
Címkék: Katgóriák:Napsugárszauna
Mérés