Logo

Tel.: 06-20-577-0777

napsugarszauna

A szaunázás 5 jótékony hatása

Az emberiség évezredek óta használja a felforrósított levegőt szertartásokhoz, relaxációhoz és gyógyításhoz. Ezt a gyakorlatot napjainkban is széles körben alkalmazzák a szaunázás segítségével. Tanulmányok igazolják, hogy a szaunázás jótékony hatással van az egészségre, egyre többen szaunáznak azért, hogy megelőzzék a különböző betegségek kialakulását.

A szaunázás jótékony hatásai a következők:

mpulse-couple1. Javítja a szívműködést

Azoknak, akik magas vérnyomással, illetve szívproblémákkal küzdenek, általában azt javasolják, hogy tartózkodjanak a szauna használatától. A tanulmányok1 viszont azt igazolják, hogy a szaunázás nekik is jót tesz, mivel tágítja az ereket, és növeli a szíven keresztül percenként továbbított vér mennyiségét. A kutatók a szaunázás szívre gyakorolt hatását egy kellemes sétáéhoz hasonlítják2.

Egy tanulmány3, amely azt vizsgálja, hogyan hat a szaunázás a krónikus szisztolés szívelégtelenségre, leírja, hogy 4 héten át tartó minden napos szaunázás után a pangásos szívelégtelenségben szenvedő betegek 87%-ánál csökkentek a tünetek. A 4 hét után a betegek szívének perctérfogata nőtt (a szív több vér pumpálására volt képes), kevesebben szorultak kórházi ellátásra, illetve javult a vérnyomásuk és a terhelési toleranciájuk is.

2. Csökkenti a stresszt

A stressztől megfeszülnek az izmok, a hő viszont pont ellentétes hatást képes kiváltani a testben. Az előbb említett pangásos szívelégtelenségben szenvedő betegek a fent leírt jótékony hatásokon kívül azt tapasztalták, hogy a szaunázás csökkentette a stressz-szintjüket, szervezetükben a tanulmány szerint csökkent a stresszt okozó adrenalin és a noradrenalin szintje.

3. Csökkenti a fájdalmat

A szaunázás akár a krónikus fájdalmat is képes csökkenteni. Egy 2005-ben írt tanulmány4 krónikus fájdalommal küzdő betegek két csoportját vizsgálta. Az egyik csoport tagjai kognitív viselkedésterápián, rehabilitáción, és gyógytornán vettek részt, a másik csoport tagjai 2 héten keresztül minden nap szaunáztak. Mindkét csoport utóéletét két éven keresztül követték. A kizárólag hagyományos kezelésben részesülő csoporthoz képest a szaunával kezelt csoport tagjai kevesebb fájdalmat éreztek, jobban aludtak, és többen is visszatérhettek a munkájukhoz.

A szaunázás közbeni nyújtás javítja az ízületek állapotát, rugalmasságát, és növeli a mozgástartományt. Kutatások bizonyítják, hogy a szaunázás hatékony lehet a fibromyalgia5, a reumás ízületi gyulladás, illetve a Bechterew kór6 kezelésében is.

4. Javítja az életminőséget

A szaunázás jelentősen javítja az életminőséget, különösen a krónikus fájdalommal küzdő emberek esetében. Egy tanulmányban7 kettes típusú cukorbetegségben szenvedő betegek egy csoportját vizsgálták. Negyed évnyi, heti 3×20 perces szaunázást követően a fáradtságérzet, a rossz közérzet, és a fájdalom csökkenéséről, illetve életminőségük javulásáról számoltak be.

Egy másik tanulmány8 krónikus fáradtság szindrómában szenvedő betegeket vizsgált. A résztvevők 35 napon keresztül minden nap, azután egy éven keresztül heti egyszer-kétszer szaunáztak. 15-20 alkalom után állapotukban drámai változások következtek be. Fáradtságérzetük jelentősen csökkent, elmúltak a hőemelkedések és az alvászavarok, megszűntek a fájdalmaik, és a kezelés után sem tapasztalt senki visszaesést, vagy a tünetek rosszabbodását.

További tanulmányok igazolják, hogy a szaunázás jó hatással van az életminősége az alábbi esetekben is: fibromyalgia, reumás ízületi gyulladás, Bechterew kór, COPD9 (krónikus obstruktív tüdőbetegség).

5. Méregtelenít

Egy tanulmány10, amely a 2001. szeptember 11-én mentést végző emberek állapotát vizsgálta, bebizonyította, hogy a szaunázás hatékonyan csökkenti a vérben a környezeti hatások miatt jelen levő mérgek szintjét. Az alanyok alkalmanként két és fél órát töltöttek a 60-80 °C-os gőz szaunában (szükség esetén kis szüneteket tartva a kezelés közben).

A kezelések során rendkívüli figyelmet fordítottak a vitaminok és ásványi anyagok pótlására. Szaunázás után a vérben már a kimutatható mennyiség alatt volt a dioxin szintje, a PCB szintje 65%-kal csökkent, ezzel párhuzamosan pedig a betegek panaszai is mérséklődtek.

Ezekre a problémákra hatékony megoldást nyújtanak az napsugárszaunák. Az infraszauna jótékony hatásai már többszörösen bizonyítottak és nagyon sokrétűek.

Hagyományos vagy infraszauna?

Az infraszaunák használata kiváló alternatíva például azok számára, akik nem rendelkeznek elég idővel ahhoz, hogy hosszú időt töltsenek a hagyományos finn szaunában. Míg a hagyományos szaunák csupán a kabinban lévő levegőt melegítik, az infraszaunák közvetlenül a testet melegítik fel az emberi szem számára láthatatlan infravörös sugarak segítségével.

Az infravörös hő a szervezet mélyebben lévő szöveteit is képes átmelegíteni, ezért sokkal alacsonyabb hőmérsékleten (már 40 °C-on) beindul a verejtékezés. Az infraszaunák használata emiatt sokkal kellemesebb, mint a hagyományos szaunáké.

Válasszon vegyszermentes alapanyagú szaunát!

Mindenképpen győződjön meg róla, hogy a szauna, amit használ, természetes faanyagokból, és vegyszermentes anyagokból áll. Semmiképpen ne használjon olyan szaunát, amelyben műanyag alkatrészek, vegyszerrel kezelt faanyagok, illetve olyan alkatrészek találhatóak, amelyek méreganyagokat juttathatnak a levegőbe. Infraszaunából olyat válasszon, amely rendelkezik olyan tanúsítvánnyal, amely szerint nem bocsát ki káros mértékű elektromágneses sugárzást.

Erre figyeljen szaunázás után:

Akár hagyományos, akár infraszaunát használ, fontos, a szaunázás utáni zuhanyzás, mivel csak így lehetséges megszabadulni a szervezetből a bőr felszínére távozó méreganyagoktól. Ezt követően 20 percig pihenjen, a következő étkezésnél pedig figyeljen rá, hogy kellő mennyiségű ásványi anyagot juttasson szervezetébe.

1. Dr.Walter J. Crinnion: Sauna as a valuable clinical tool for cardiovascular, autoimmune, toxicant- induced and other chronic health problems. 2011
2. Dr.Richard Beever: Far-infrared saunas for treatment of cardiovascular risk factors
3. Miyamoto H., Kai H., Nakura H., Osada K., Mizuta Y., Matsumoto A., Imaizumi T.: Safety and efficacy of repeated sauna bathing in patients with chronic systolic heart failure: a preliminary report
4. Masuda A., Koga Y., Hattanmaru M., Minagoe S., Tei C.: The effects of repeated thermal therapy for patients with chronic pain.
5. Matsushita k., Masuda A., Tei C.: Efficacy of Waon therapy for fibromyalgia.
6. Oosterveld FG., Rasker JJ., Floors M., Landkroon R., van Rennes B., Zwijnenberg J., van de Laar MA, Koel GJ: Infrared sauna in patients with rheumatoid arthritis and ankylosing spondylitis. A pilot study showing good tolerance, short-term improvement of pain and stiffness, and a trend towards long-term beneficial effects.
7. Dr.Richard Beever: The effects of repeated thermal therapy on quality of life in patients with type II diabetes mellitus.
8. Masuda A., Kihara T., Fukudome T., Shinsato T., Minagoe S., Tei C.: The effects of repeated thermal therapy for two patients with chronic fatigue syndrome.
9. Umehara M., Yamaguchi A., Itakura S., Suenaga M., Sakaki Y., Nakashiki K., Miyata M., Tei C.: Repeated waon therapy improves pulmonary hypertension during exercise in patients with severe chronic obstructive pulmonary disease.
10. Dahlgren J., Cecchini M., Takhar H., Paepke O.: Persistent organic pollutants in 9/11 world trade center rescue workers: reduction following detoxification.

Iratkozzon fel blogértesítőnkre:

Név:
E-mail cím:*
Mérés