Logo

Tel.: 06-20-577-0777

napsugarszauna

Szuperbaktérium lehet a bolti húsokban?

Vannak baktériumok és vírusok is állatoknál, amelyeket a vonatkozó hatóságoknak nem kell bejelenteni, ami azt jelenti, hogy akár a boltba is kerülhetnek fertőzött húsok. Bár az emberre nem vagy alig veszélyesek, Amerikában, Dániában, Nagy-Britanniában és Németországban is visszhangzik a sajtó a szuperbaktériumokról. Szerencsére van megoldás: megfelelő hőkezeléssel a baktériumok elpusztulnak, immunerősítő és méregtelenítő terápiával pedig magunk is tehetünk testünk védelmében.

Mostanában derült ki egy többéves per után, hogy az EU legnagyobb sertésexportőr országában, Dániában, az állatok majd’ kétharmadában kimutatható az LA- MRSA fertőzés – erről ráadásul az ágazatban 2006 óta tudnak. A baktérium ráadásul nemcsak a sertéseket, hanem a baromfikat, a marhahúst, sőt, a lovakat is érinti. Amerikában 2011-ben készült egy MRSA-felmérés, amelyből kiderült, hogy a minták 47 %-a fertőzött volt, azoknak is 52 %-a legalább három antibiotikummal szemben rezisztensek voltak, de volt olyan is, amelyik kilenc antibiotikummal szemben is ellenállónak bizonyult.

Ezzel kapcsolatban Paul S. Keim, a Translational Genomics Research Institute osztályvezető professzora annyit mondott: „Meg kell még határozni pontosan, hogy ez milyen kockázatot jelent a fogyasztókra nézve.”

De mi is az az MRSA?

A Staphylococcus baktériumnemzetség egyik fajtája a Staphylococcus aureus (MRSA), amelynek az LA az egyik olyan altörzse, amely állatokban is előfordul. Valószínűleg az MRSA baktérium emberi eredetű sok egészséges ember bőrén is megtalálható, azonban mi csak időszakos hordozók vagyunk. Ettől függetlenül, vélhetően az emberről kerül át az állatokra. Ránk nem vagy alig veszélyes, pusztán akkor okozhat problémát, ha a szervezetbe kerülve egy amúgy is legyengült immunrendszerrel találkozik, ezért főleg kórházakban lehet veszélyes. Bőrfertőzést okoz, szélsőséges esetben viszont, a véráramba kerülve, akár életveszélyes gyulladásokat és vérmérgezést is okozhat, amit csak tovább ront a tény, hogy az MRSA több törzse – az LA is – mára ellenálló az antibiotikumokkal szemben.

A szuperbaktérium kicsit túlzás?

Emiatt az ellenálló képesség miatt szokták szuperbaktériumnak is hívni, ami azonban valószínűleg túlzás. Az Origo megkereste a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih), akik kérdésükre elmondták: míg a század elején még nem volt jellemző, mostanra 50-80 %-ot is elér a fertőzöttség Európában, Amerikában és Kanadában is. Magyarországról nincsenek pontos adatok, hiszen nálunk sem kötelező jelenteni a hatóságoknak.

Az biztos, hogy az LA-MRSA jóval kevésbé veszélyes az emberre, mint a baktériumnemzetség más altörzsei, amiket jelenteni is kell a hatóságoknak. Főleg az állatokkal dolgozók vannak kitéve a fertőzésveszélynek, de tüneteket legtöbbször így sem okoz, emberről emberre pedig csak elvétve terjed.

Baktérium

A sajtó persze már most szuperbaktériumról ír, de valószínűbb, hogy hasonló helyzet alakult ki, mint néhány éve a madárinfluenzakor, mikor többen már globális járványtól tartottak, azonban a vírus azóta sem terjed emberről emberre. Az aggodalom viszont nem alaptalan, a baktériumok és a vírusok híresek ellenálló és mutációs képességeikről, így szinte bármikor megjelenhet egy új altörzs, ami nemcsak rezisztens, hanem veszélyes is.

Van megoldás!

A Nébih szerint elvileg nem kerülhet fertőzött élelmiszer a lakosság asztalára, ha az legális forrásból származik: hazánkba csak olyan országból szállíthatnak húst, amely nem áll korlátozás alatt fertőző betegség miatt. Emellett ha megfelelő hőfokon és elegendő ideig sütjük vagy főzzük a húst, akkor abban az LA-MRSA baktérium és a madárinfluenza vírusa is elpusztul.

Ettől függetlenül, fontos a betegségmegelőzés és az immunrendszer erősítése. Oldalunkon is több cikket talál azzal kapcsolatban, hogy milyen immunerősítő praktikák és betegséget megelőző stratégiák állnak rendelkezésünkre, amelyekre különösen szükség lesz a most következő hideg, ünnepi időszakban. Mellettük pedig rendelkezésre áll a többek között méregtelenítő hatásáról is híres Solo napsugárszauna, melyet cégünk éppen azért forgalmaz, hogy segítse a betegségmegelőzést Magyarországon.

Iratkozzon fel blogértesítőnkre:

Név:
E-mail cím:*
Mérés