Természetes méregtelenítés
Itt a tavaszi méregtelenítő kúrák időszaka, amelynek kapcsán egyre több fajta diétáról és módszerről lehet olvasni. A méregtelenítés egyik köztudottan legjobb módja a szaunázás, mert a verejtékezéssel a szervezetben lerakódott méreganyagok természetes módon tudnak távozni. Ezt a folyamatot különféle módszerekkel lehet támogatni, de a legjobb, ha olyan ételeket, italokat fogyasztunk, amelyek elősegítik a méreganyagok távozását. Most összeszedtünk néhány természetesen méregtelenítő hatású ételt, amelyet bárki bátran beilleszthet tavaszi méregtelenítő programjába.
Gyökérzöldségek
A bennük található rostok fokozzák a májban az antioxidáns hatású enzimek termelését, ezért az epehólyag több méreganyagot képes kiválasztani. Ezen kívül a gyökérzöldségek rengeteg B3, B6, C vitamint, illetve béta-karotint tartalmaznak, emellett értékes vas, magnézium, cink és kálciumforrásnak is számítanak, így hatékonyan támogatják a szervezet méregtelenítését.
Zöld leveles zöldségek
A bennük lévő klorofil segít megszabadulni az olyan méreganyagoktól is, mint például a gyomirtók maradványai.
Hüvelyesek
A lencse, a bab, a sárga- és zöldborsó, csicseriborsó tele vannak olyan enzimekkel, amelyek segítik az emésztést.
Tengeri zöldségek
Például a hínár nagyon gazdag olyan antioxidánsokban, amelyek segítik a szervezet lúgosítását, illetve erősítik az emésztőrendszert, ugyanis alginsav tartalmuknak köszönhetően hatékonyan választják ki az emésztőrendszerből a mérgező anyagokat. Emellett jelentős ásványi anyag tartalmuk miatt érdemes fogyasztani őket.
Brokkolicsíra
Olyan fitokemikáliákat tartalmaz, amelyek az emésztőrendszerben található enzimek hatására szulforafánokra, indol 3 karbinátokra, és D-Glukarátokra bomlanak. Ezen anyagok mindegyike kiváló méregtelenítő hatással rendelkezik. A brokkoli csírája 20-szor több szulforafánt tartalmaz, mint a brokkoli.
Lenmag
Az őrölt lenmag gazdag olyan rostokban, amelyek megkötik és eltávolítják a méreganyagokat a bélrendszerből. Emellett Omega-3 zsírsavat is tartalmaznak, ami jó hatással van az agyműködésre.
Fokhagyma
Nemcsak fűszerként nagyszerű, hanem remek vírusölő, illetve antiszeptikus és antibotikus hatása is ismert. A benne található kénsav vegyületek nélkülözhetetlenek a méregtelenítéshez.
Articsóka
Méregtelenítő hatását a cinarinnak köszönheti, amely segít az epeváladék kiválasztásában, megelőzi az emésztési zavarokat, és jótékony hatással van az emésztésre. Vízhajtó hatással is rendelkezik, így segít a máj által kiválasztott méreganyagok kiürítésében.
Alma
Sok rostot, vitamint, ásványi anyagot, D-Glukarátot, flavonoidokat és terpenoidokat tartalmaz, mely hatóanyagok mindegyike segít a méregtelenítésben. Az organikusan termesztett almák fogyasztása a legjobb, mivel a növényvédő szerekkel kezelt gyümölcsök számos problémát okozhatnak.
Citrom
Magas C-vitamin tartalma nemcsak a szervezet méregtelenítésében játszik fontos szerepet, de zsírégető hatása miatt is ajánlott a fogyasztása. Az egészségügyi szakértők is előszeretettel ajánlják reggelente egy pohár citromos víz elfogyasztását, mivel lúgosítja a szervezetet, és segíti az emésztést.
Zöld tea
Magas katechin tartalma serkenti a májműködést és a méregtelenítő hatású enzimek termelését.
Rendszeres fogyasztása segíti az emésztést, és zsírégető hatással is rendelkezik. C-vitamin tartalma vetekszik a citroméval.
Akármelyik fent felsorolt étel rendszeres fogyasztása mellett is dönt, egy biztos: szervezete hálás lesz érte!