Mit tehetünk a szervezetünkben kialakult gyulladások csökkentéséért?
A krónikus gyulladás napjainkban sajnos már csaknem népbetegségnek számít. Ez a tény már önmagában is elég aggasztó, de a szervezet krónikus gyulladása hosszútávon ráadásul akár szívbetegséget, vagy autoimmun betegségeket is előidézhet. Ma néhány olyan módszert mutatunk be, amelyekkel bárki egyszerűen, kis odafigyeléssel megelőzheti ezeknek a gyulladásoknak a kialakulását.
1. Gyulladáscsökkentő diéta
A különböző gyulladások csökkentésének legegyszerűbb módja, ha egy picit tudatosabban táplálkozunk. Célszerű kerülni az olyan ételeket, amelyek elősegítik a gyulladásos folyamatok lejátszódását. Például:
– Cukor
– Tejtermékek
– Húsok: az ipari állattartás eredményeképp a húsok tele vannak gyulladást okozó Omega-6 zsírsavval, a marhák és a sertések húsa arachidonsavat is tartalmaz, amely köztudottan gyulladáskeltő hatású.
– Búza: sok esetben még akkor is érzékenyen, illetve gyulladással reagál a szervezetünk a búzára, ha nem vagyunk gluténérzékenyek.
Ezeknek az ételeknek a kiiktatásával párhuzamosan illesszünk be étrendünkbe olyan ételeket, italokat, fűszereket, amelyek viszont kifejezetten gyulladáscsökkentő hatásúak:
– Halak: a lazac, a tonhal és szardínia húsa rendkívül gazdag a gyulladáscsökkentő hatásáról is ismert Omega-3 zsírsavban
– Zöld leveles zöldségek: a fodros kel, a spenót, a brokkoli, és a keresztesvirágúak családjába tartozó sötét szín zöldségek magas antioxidáns tartalommal rendelkeznek, ami szintén segít csökkenteni a gyulladás mértékét.
– Magvak: a mandula és a dió szintén jelentős Omega-3 zsírsav forrásnak számít.
– Zöld tea: a benne található antioxidáns hatású katekinek segítenek megelőzni a gyulladáskeltő anyagok hatásait.
– Shiitake gomba: D-vitamin tartalma révén erősíti az immunrendszert, amely szabályozza a szervezet gyulladásra adott reakcióját.
– Kurkuma: egy kurkumin nevű anyagot tartalmaz, amely gyulladáscsökkentő hatásáról ismert leginkább. Egyes kutatások szerint még az arthritis vagy az Alzheimer-kór miatt kialakult gyulladásokat is hathatósan csökkenti.
– Fokhagyma
– Gyömbér: gingerol nevű hatóanyaga megakadályozza a szervezetben a gyulladásokozó vegyületek kialakulását.
2. Megfelelő folyadékbevitel
Meg egy oka arra, hogy elég folyadékot igyunk: a kellően hidratált szervezet ugyanis kevésbé hajlamos a gyulladásokra. A tiszta víz fogyasztása segít kiüríteni a méreganyagokat és az egyéb irritánsokat, emellett pedig mindennapos megfelelő mennyiségű bevitele segít a szervezet esszenciális működési folyamatainak fenntartásában, így sokkal hatékonyabban tudunk megküzdeni az esetlegesen kialakuló gyulladásos folyamatokkal.
3. Rendszeres mozgás
Amikor mozgunk, az izomszöveteink egy citokin nevű proteinmolekulát termelnek, amely képes csökkenteni a gyuladást. A University College London tanulmánya szerint már heti 2,5 óra rendszeres közepes intenzitású mozgás is 12%-kal képes csökkenteni a gyulladás markerek jelenlétét a szervezetben.
4. Elegendő alvás
A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás köztudottan elengedhetetlenül fontos az egészségünk szempontjából: növeli a szervezet ellenálló képességét, szabályozza a testsúlyt, és még gyulladáscsökkentő hatása is van. Az atlantai Emory Orvosi Egyetem tanulmánya szerint a rendszeres alvásmegvonás (alkalmanként 6 vagy kevesebb óra) megnöveli a gyulladást okozó hormonok termelődését a szervezetben. Éjszakánként legalább 7-8 óra alvásra van szükségünk ahhoz, hogy testünk feltöltődjön, és sikeresen vegye fel a harcot a gyulladásos folyamatok ellen.
5. Infraszaunázás
Az infraszaunázásnak számtalan jótékony egészségre gyakorolt hatása van: erősíti az immunrendszert, méregtelenít, csökkenti a vérnyomást, csillapítja a fájdalmat, csökkenti a testsúlyt, gyorsítja a sebgyógyulást, javítja a keringést, emellett pedig csökkenti a szervezetben a gyulladást is. Egy 2003-ban az amerikai Bőrgyógyászati Kutatóintézet által végzett tanulmány megállapította, hogy a közeli infravörös sugárzás, amelyet a Sunlighten™ prémium kategóriájú mPulse™ szaunái is képesek előállítani, hatékonyan enyhítik a szervezetben a gyulladás mértékét.