Logo

Tel.: 06-20-577-0777

napsugarszauna

Mit tehetünk a szervezetünkben kialakult gyulladások csökkentéséért?

A krónikus gyulladás napjainkban sajnos már csaknem népbetegségnek számít. Ez a tény már önmagában is elég aggasztó, de a szervezet krónikus gyulladása hosszútávon ráadásul akár szívbetegséget, vagy autoimmun betegségeket is előidézhet. Ma néhány olyan módszert mutatunk be, amelyekkel bárki egyszerűen, kis odafigyeléssel megelőzheti ezeknek a gyulladásoknak a kialakulását.

1. Gyulladáscsökkentő diéta

A különböző gyulladások csökkentésének legegyszerűbb módja, ha egy picit tudatosabban táplálkozunk. Célszerű kerülni az olyan ételeket, amelyek elősegítik a gyulladásos folyamatok lejátszódását. Például:

– Cukor
– Tejtermékek
– Húsok: az ipari állattartás eredményeképp a húsok tele vannak gyulladást okozó Omega-6 zsírsavval, a marhák és a sertések húsa arachidonsavat is tartalmaz, amely köztudottan gyulladáskeltő hatású.
– Búza: sok esetben még akkor is érzékenyen, illetve gyulladással reagál a szervezetünk a búzára, ha nem vagyunk gluténérzékenyek.

Ezeknek az ételeknek a kiiktatásával párhuzamosan illesszünk be étrendünkbe olyan ételeket, italokat, fűszereket, amelyek viszont kifejezetten gyulladáscsökkentő hatásúak:

– Halak: a lazac, a tonhal és szardínia húsa rendkívül gazdag a gyulladáscsökkentő hatásáról is ismert Omega-3 zsírsavban
– Zöld leveles zöldségek: a fodros kel, a spenót, a brokkoli, és a keresztesvirágúak családjába tartozó sötét szín zöldségek magas antioxidáns tartalommal rendelkeznek, ami szintén segít csökkenteni a gyulladás mértékét.
– Magvak: a mandula és a dió szintén jelentős Omega-3 zsírsav forrásnak számít.
– Zöld tea: a benne található antioxidáns hatású katekinek segítenek megelőzni a gyulladáskeltő anyagok hatásait.
– Shiitake gomba: D-vitamin tartalma révén erősíti az immunrendszert, amely szabályozza a szervezet gyulladásra adott reakcióját.

– Kurkuma: egy kurkumin nevű anyagot tartalmaz, amely gyulladáscsökkentő hatásáról ismert leginkább. Egyes kutatások szerint még az arthritis vagy az Alzheimer-kór miatt kialakult gyulladásokat is hathatósan csökkenti.
– Fokhagyma
– Gyömbér: gingerol nevű hatóanyaga megakadályozza a szervezetben a gyulladásokozó vegyületek kialakulását.

Tudatos táplálkozás

2. Megfelelő folyadékbevitel

Meg egy oka arra, hogy elég folyadékot igyunk: a kellően hidratált szervezet ugyanis kevésbé hajlamos a gyulladásokra. A tiszta víz fogyasztása segít kiüríteni a méreganyagokat és az egyéb irritánsokat, emellett pedig mindennapos megfelelő mennyiségű bevitele segít a szervezet esszenciális működési folyamatainak fenntartásában, így sokkal hatékonyabban tudunk megküzdeni az esetlegesen kialakuló gyulladásos folyamatokkal.

Megfelelő folyadékbevitel

3. Rendszeres mozgás

Amikor mozgunk, az izomszöveteink egy citokin nevű proteinmolekulát termelnek, amely képes csökkenteni a gyuladást. A University College London tanulmánya szerint már heti 2,5 óra rendszeres közepes intenzitású mozgás is 12%-kal képes csökkenteni a gyulladás markerek jelenlétét a szervezetben.

Rendszeres mozgás

4. Elegendő alvás

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás köztudottan elengedhetetlenül fontos az egészségünk szempontjából: növeli a szervezet ellenálló képességét, szabályozza a testsúlyt, és még gyulladáscsökkentő hatása is van. Az atlantai Emory Orvosi Egyetem tanulmánya szerint a rendszeres alvásmegvonás (alkalmanként 6 vagy kevesebb óra) megnöveli a gyulladást okozó hormonok termelődését a szervezetben. Éjszakánként legalább 7-8 óra alvásra van szükségünk ahhoz, hogy testünk feltöltődjön, és sikeresen vegye fel a harcot a gyulladásos folyamatok ellen.

Elegendő alvás

5. Infraszaunázás

Az infraszaunázásnak számtalan jótékony egészségre gyakorolt hatása van: erősíti az immunrendszert, méregtelenít, csökkenti a vérnyomást, csillapítja a fájdalmat, csökkenti a testsúlyt, gyorsítja a sebgyógyulást, javítja a keringést, emellett pedig csökkenti a szervezetben a gyulladást is. Egy 2003-ban az amerikai Bőrgyógyászati Kutatóintézet által végzett tanulmány megállapította, hogy a közeli infravörös sugárzás, amelyet a Sunlighten™ prémium kategóriájú mPulse™ szaunái is képesek előállítani, hatékonyan enyhítik a szervezetben a gyulladás mértékét.

Napsugárszaunázás

Iratkozzon fel blogértesítőnkre:

Név:
E-mail cím:*
Címkék: Katgóriák:Napsugárszauna
Mérés